Turizm şoförleri sezon öncesi uyarıyor

Antalya Turizm Şoförleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Yeniçıktı Türkiye’de turizmin hızla gelişmesine rağmen turizm şoförlerinin sorunlarının çığ gibi büyüdüğünü söyledi. Saymakla bitmeyecek sıkıntılar yaşadıklarını belirten Yeniçıktı Turizm Ajansı’na dikkat çekici açıklamalar yaptı.

Yazın çalışma saatleri 18-20 saate kadar çıkıyor, çalışma koşulları içler acısı durumda!

Antalya’da 6 ay yoğun turizm yapıldığını bu 6 ayda şoförlere 12 aylık iş yaptırıldığını belirten Yeniçıktı, yaz sezonunda günde 18-20 saate kadar süren çalışma saatlerinin turizm şoförlerini canından bezdirdiğini söyledi. Daha bir transferden yeni dönen şoföre hemen yeni bir iş verildiğini belirten Yeniçıktı, ” Bu şoför nasıl dinlenecek bunu düşünen kimse yok. Şoförlerin istirahat edeceği bir yer yok. Aracında istirahat yapıyor. Tıraşını aracında oluyor. Aracının yanında bir kovaya su doldurarak duşunu alıyor. Can güvenliği yok. Çalışma koşulları o kadar sıkıntılı ki. Sorunlarımız saymakla bitmez” dedi.

Zor şartlar ve kazandıkları paranın azlığı yüzünden geri dönüyorlar

Antalya’da turizm şoförlüğünde ciddi şekilde açık bulunduğunu bu sebeple farklı illerden Antalya’ya şoför olarak çalışmak için gelen çok sayıda kişinin istihdam edildiğini belirten Yeniçıktı, ” Bu kişiler Antalya’da para kazanıp ailesine göndermek istiyor. Ama kazandıkları para asgari ücretinin belki de çok az üstünde. Bir ay çalışıyor bakıyor ki hem iş ağır hem çalışma koşulları zor ve riskli. ‘Ben buradan çocuklarıma para gönderemiyorum. ‘Neden risk alayım’ deyip geldiği şehre dönüyor asgari ücretli bir işte çalışarak geçimini temin ediyor” dedi.

Bu kadar çalıştırıyorsun, niye hakkını vermiyorsun!

Yeniçıktı turizm şoförlerinin yoğun çalıştırılmasına rağmen haklarının verilmemesine tepki gösteriyor. Firmaların acentalardan iş alabilmek için rekabet ettiğini düşük fiyat verip işi aldığını belirten Yeniçıktı, ” Maalesef bunun acısını şoförden çıkaran firmalar var. Şoförde bir kusur bulup maaşından kesiyor. Hakkı olanı vermiyor. Çalışma şartlarında esneklik göstermiyor. Bir günde ne kadar çalıştırabilirsem o kadar kardır mantığıyla bakıyor. Madem şoförler olarak bu kadar çalıştırılıyoruz neden hakkımız verilmiyor. Yeni bir duyum aldık sigorta için şoförün sicil kaydı oluşturulacakmış. Tamam oluşturulsun da o zaman işverenin de sicil kaydı oluşturulsun, işverenin niye oluşturulmuyor.” dedi.

Bir an önce meslek kanunu çıkarılmalı!

Turizm şoförlerinin şoförler odasına kaydının olmadığını belirten Yeniçıktı ” Şoför olarak nereye gitmem gerekiyor benim. Devletin hangi kapısına gitmem gerekiyor. Şoförlük mesleği ülkemizde can damarında dolaşan kan gibidir. Her şeyi şoför taşıyor. Bu mesleğin adı var ama kanunu yok. Bu meslekteki çalışanları koruyan bir kanun yok. Küçücük bir hatada hesap sorulan şoförler. Şoförlerin ücret hakları, sosyal hakları, istirahatleri, izinleri bunların hiçbiri hakkıyla verilmiyor Bir an önce şoförlük meslek kanununun çıkarılması gerekiyor. ‘Şoförlerin sıkıntıları nelerdir’ bunların oturulup konuşulması gerekiyor. ” dedi.

Yaş sınırının 24’e düşürülmesi riskli, şoförler muavinlikten yetişmeli!

Son zamanlarda Avrupa’da gerek otobüs gerekse tır şoförlüğü açısından ciddi açık oluştu. Avrupa ülkelerinin bu açığı kapatabilmek için farklı ülkelerden şoför alımı yaptığını belirten Yeniçıktı, sadece Antalya’dan 4 bine yakın yolcu ve yük şoförünün Avrupa ülkelerine çalışmaya gittiğini söyledi. Bu durumun Türkiye’de yolcu ve yük taşıyan şoförlerin yetersiz kalmasına sebep olduğunu ifade eden Yeniçıktı şoför açığını gidermek için daha önce ağır vasıta ticari araç kullanımında 65 olan yaş sınırının 69’a yükseltildiğini söyledi. En son yapılan düzenlemeyle de ağır vasıta kullanımında yaş sınırının 24’e düşürüldüğünü belirten Yeniçıktı şöyle konuştu: ” Öncelikle yaş sınırının 65’ten 69’a çıkarılması ciddi sıkıntı. 50 yaşındaki bir şoförün refleksiyle 69 yaşındaki bir şoförün refleksi yol gidebilme, çalışma şartlarına uyum sağlayabilme açısından aynı değil. 24 yaşındaki bir insanın tecrübe kazanmadan ağır vasıtaların direksiyonuna geçmesi kazalara sebep olabilir. Yol tecrübesi yok çünkü. Staj görmeyen bir insana ağır vasıta kullandırılması doğru değil. Daha önce şoförler muavinlikten yetişiyordu. Tecrübeli şoförlerden işi öğreniyordu. Pratikte yapıyordu ve bir süre sonra muavinlikten şoförlüğe geçiyordu. Biz insan taşıyoruz en önemlisi turizm şoförleri turist taşıdığı için Türkiye’nin vitrini adeta. Bundan dolayı yaş sınırının düşürülmesi sıkıntılara sebep olabilir. Şu anda şehirlerarası yolculuklarda muavin yok host ya da hostesler var. Ama host şoför olarak yetişmez. Şoför açığını kapatmak istiyorsak muavinlik sistemi mutlaka gelmeli. Şoför adaylarının tecrübe kazanarak direksiyona geçmeleri şart. “

Kaynak:

https://www.turizmajansi.com/haber/turizm-soforleri-sezon-oncesi-uyariyor-h53293#.Y8pFXOA3kWU.facebook

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*